LOGOWANIE:

Zupa pieczarkowa

Ocena: 5.0 | Ilośc ocen: 2 | Polecających: 1 | Drukuj
Autor: smakosz | Dodano: 20.03.2013 | Znajdź potrawę w mojej miejscowości
Kuchnia: polska | Rodzaj: zupy | Trudność: łatwy | Czas: 60 min.
Opis:

Zupa pieczarkowa Składniki:
25-30 dkg pieczarek
1 mała marchew
1 spory ziemniak
mała cebula
1 pietruszka
kawałek selera
1-2 kostki rosołowe drobiowe
przyprawy (sól, pieprz, jarzynka)
2 łyżki masła
łyżeczka mąki
serek topiony (5 dkg) lub 0,5 szkl. śmietany
ewentualnie grzanki.


Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami.

Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i dolewać powoli do zupy.
Na koniec zaprawić serkiem topionym lub śmietaną.
Zmiksować na gładki krem.


Dodaj opinie

Aby dodać opinię musisz być zalogowany.

Polecany przepis

Mufiny z jagodami
Ocena: 5.0
Ilość ocen: 1
Poleceających: 1
Make, proszek do pieczenia, cukier i orzechy laskowe mieszamy tak aby wszystkie skladniki sie dobrze wymieszaly. Dodajemy maslo, mleko i jajka, mieszamy drewniana lyzka az ciasto bedzie jednolite. Wlewamy do foremek wysmarowanych tluszczem i posypanych bulka tarta. Na wierzch ukladamy jagody....

Ostatnio dodany przepis

Zupa szczawiowa
Ocena: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz...

Polecana porada

Obieranie pomidora ze skórki
Ocena porady: 5.0
Ilość ocen: 1
Aby obrać pomidora ze skórki ja polecam umieszczenie go w małym pojemniku i zalanie wrzątkiem. Ta operacja nie powinna trwać za długo, aby pomidor nam się nie zagotował. Po kilkunastu sekundach wyciągamy pomidora i z łatwością zdejmujemy skórkę:)

Ostatnio dołączyli

alicjat
karciasz2001
villamagnolia
gosia21

Ostatnio dodane opinie

Bar mleczny
Ocena lokalu: 4.5
Ilośc ocen: 8
nati20 napisał: Doskonała kuchnia, miła obsługa, przystępne ceny. Mój ulubiony lokal-) Polecam
Restaurant Cafe Parkowa
Ocena lokalu: 4.8
Ilośc ocen: 4
smakosz napisał: Bardzo dobry lokal. Ładne wnętrze, miła i sympatyczna obsługa i oczywiście pyszne jedzenie. Polecam wszystkim.

O tym się mówi