LOGOWANIE:

Zupa pieczarkowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami. Mąkę rozmieszać w małej ilości...
Zapiekany ananas
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ananas pokroic w sredniej wielkosci trojkaty o grubosci ok 2,5 cm, ulozyc w zaroodpornej formie, posypac rodzynkami i pokropic polowa syropu klonowego i rumu. Wlozyc na 5 minut do piekarnika nagrzenego do 240 stopni. W tym czasie reszte syropu i rumu mieszamy z maka, zapachem waniliowym i imbirem i zoltkami. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Calosc wylewamy na podpieczonego ananasa, posypujemy cukrem i wstawiamy na dalsze 5 minut do piekarnika az sie bedzie koloru...
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.
Zrazy w sosie pomidorowo-ziołowym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Bułkę tarta mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, mięso mielone, sol, pieprz, majeranek. Składniki wyrabiamy i formujemy klopsy, panierujemy w mace i smażymy ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka. Przygotowujemy sos: make rozrabiamy w zimnym mleku, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i ketchup, rozrabiamy aż sie wszystkie składniki połączą, dodajemy rosół. Przyprawiamy. Zalewamy klopsiki i dusimy w garnku ok. pół godziny. Podajemy z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Pieczeń w sosie własnym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Mięso płuczemy i następnie smarujemy oliwą. Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa, solą Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy czosnek i cebulę. Chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową. Dusimy ok. 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem. Mięso wyjmujemy z sosu i na desce kroimy w małe plastry. Sos z garnka przecieramy przez sito i doprawiamy. Mięso w plastrach wkładamy do...
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!
Sos pieczeniowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 2
Kroimy mięso w jednocentymetrowe płaty, dusimy wraz z cebulą, pokrojoną w kostkę. Kiedy będą już miękkie zalewamy wodą. Robimy zasmażkę z margaryny (lub masła) i mąki, dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Możemy podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Wyśmienicie smakuje z knedlami.
Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Tiramisu
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Powoli dodać serek i amaretto. Mieszać na wolnych obrotach. Zaparzyć filiżankę kawy i nasączyć nią biszkopty. Wyłożyć w dwóch warstwach i odstawić do lodówki na ok 5 godzin. Górę oprószyć kakao.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania