LOGOWANIE:

Szybkie danie z lososiem i ogorkiem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Por kroimy na drobno, myjemy, smazymy na patelni z odrobina oleju. Dodajemy lososia i smazymy tak dlugo az rozpadnie sie na male kawalki, solimy i pieprzymy. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy kremowke z maka, dodajemy do mieszanki lososia i pora, zagotowujemy. Jesli danie jest za geste mozemy rozcienczyc odrobina mleka. Na koniec dodajemy ogorka pokrojonego na drobno. Podajemy z makaronem wstazki, dekorujemy koperkiem.
Tiramisu
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Powoli dodać serek i amaretto. Mieszać na wolnych obrotach. Zaparzyć filiżankę kawy i nasączyć nią biszkopty. Wyłożyć w dwóch warstwach i odstawić do lodówki na ok 5 godzin. Górę oprószyć kakao.
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Zrazy w sosie pomidorowo-ziołowym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Bułkę tarta mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, mięso mielone, sol, pieprz, majeranek. Składniki wyrabiamy i formujemy klopsy, panierujemy w mace i smażymy ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka. Przygotowujemy sos: make rozrabiamy w zimnym mleku, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i ketchup, rozrabiamy aż sie wszystkie składniki połączą, dodajemy rosół. Przyprawiamy. Zalewamy klopsiki i dusimy w garnku ok. pół godziny. Podajemy z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Zupa pieczarkowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami. Mąkę rozmieszać w małej ilości...
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Brokuły z makaronem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Brokuły pokroić w większe kawałki, nóżki pokroić na kawałki ok. 3 cm i ponacinać na krzyż. Gotować pod przykryciem 10-15 min aby były lekko twarde. Ugotować makaron Na dno garnka lub wlać oliwę, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostkę czosnek. Dodać ugotowane brokuły następnie wymieszać z czosnkiem dodając 1-2 duże łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorący odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwilę potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser...
Zupa krem z dyni
Ocena przepisu: 4.7
Ilość ocen: 3
Polecających: 1
Dynie kroimy w łódeczki, usuwamy ziarna, kroimy na male kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na drobno, cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy warzywa, podlewamy woda i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy. Zagotowujemy jeszcze raz. Zupę podajemy z ziarnami dyni podsmażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu oraz paroma kroplami oliwy z ziaren dyni. Smacznego!
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania