LOGOWANIE:

Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Zupa krem z dyni
Ocena przepisu: 4.7
Ilość ocen: 3
Polecających: 1
Dynie kroimy w łódeczki, usuwamy ziarna, kroimy na male kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na drobno, cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy warzywa, podlewamy woda i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy. Zagotowujemy jeszcze raz. Zupę podajemy z ziarnami dyni podsmażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu oraz paroma kroplami oliwy z ziaren dyni. Smacznego!
Pieczeń w sosie własnym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Mięso płuczemy i następnie smarujemy oliwą. Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa, solą Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy czosnek i cebulę. Chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową. Dusimy ok. 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem. Mięso wyjmujemy z sosu i na desce kroimy w małe plastry. Sos z garnka przecieramy przez sito i doprawiamy. Mięso w plastrach wkładamy do...
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.
Placek cytrynowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
- masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku - wyciskamy sok z obu cytryn, wlewamy go powoli w czasie ucierania do masy, można dodać też skórkę startą z wyparzonej cytryny - na końcu wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę wcześniej przesyp z proszkiem do pieczenia przez sitko) wszystko dobrze zmiksuj - przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej i posypanej bułką tarą piec około 30-35 min. w średnio nagrzanym piekarniku...
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.
Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Karkówka
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i ulubioną przyprawą, potem cienko smarujemy majonezem. Na każdym kawałku mięsa układamy 1-2 plastry cebuli, następnie przykrywamy plastrem żółtego sera. Układamy na blasze i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180° C
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania