LOGOWANIE:

Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.
Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Karkówka
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i ulubioną przyprawą, potem cienko smarujemy majonezem. Na każdym kawałku mięsa układamy 1-2 plastry cebuli, następnie przykrywamy plastrem żółtego sera. Układamy na blasze i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180° C
Zupa pieczarkowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami. Mąkę rozmieszać w małej ilości...
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Zrazy w sosie pomidorowo-ziołowym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Bułkę tarta mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, mięso mielone, sol, pieprz, majeranek. Składniki wyrabiamy i formujemy klopsy, panierujemy w mace i smażymy ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka. Przygotowujemy sos: make rozrabiamy w zimnym mleku, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i ketchup, rozrabiamy aż sie wszystkie składniki połączą, dodajemy rosół. Przyprawiamy. Zalewamy klopsiki i dusimy w garnku ok. pół godziny. Podajemy z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Placek cytrynowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
- masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku - wyciskamy sok z obu cytryn, wlewamy go powoli w czasie ucierania do masy, można dodać też skórkę startą z wyparzonej cytryny - na końcu wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę wcześniej przesyp z proszkiem do pieczenia przez sitko) wszystko dobrze zmiksuj - przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej i posypanej bułką tarą piec około 30-35 min. w średnio nagrzanym piekarniku...
Zapiekany ananas
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ananas pokroic w sredniej wielkosci trojkaty o grubosci ok 2,5 cm, ulozyc w zaroodpornej formie, posypac rodzynkami i pokropic polowa syropu klonowego i rumu. Wlozyc na 5 minut do piekarnika nagrzenego do 240 stopni. W tym czasie reszte syropu i rumu mieszamy z maka, zapachem waniliowym i imbirem i zoltkami. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Calosc wylewamy na podpieczonego ananasa, posypujemy cukrem i wstawiamy na dalsze 5 minut do piekarnika az sie bedzie koloru...

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania