LOGOWANIE:

Mufiny z jagodami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Make, proszek do pieczenia, cukier i orzechy laskowe mieszamy tak aby wszystkie skladniki sie dobrze wymieszaly. Dodajemy maslo, mleko i jajka, mieszamy drewniana lyzka az ciasto bedzie jednolite. Wlewamy do foremek wysmarowanych tluszczem i posypanych bulka tarta. Na wierzch ukladamy jagody. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 min. Po upieczeniu studzimy ok 10 min i wyciagamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem.
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Zrazy w sosie pomidorowo-ziołowym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Bułkę tarta mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, mięso mielone, sol, pieprz, majeranek. Składniki wyrabiamy i formujemy klopsy, panierujemy w mace i smażymy ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka. Przygotowujemy sos: make rozrabiamy w zimnym mleku, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i ketchup, rozrabiamy aż sie wszystkie składniki połączą, dodajemy rosół. Przyprawiamy. Zalewamy klopsiki i dusimy w garnku ok. pół godziny. Podajemy z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Pieczeń w sosie własnym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Mięso płuczemy i następnie smarujemy oliwą. Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa, solą Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy czosnek i cebulę. Chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową. Dusimy ok. 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem. Mięso wyjmujemy z sosu i na desce kroimy w małe plastry. Sos z garnka przecieramy przez sito i doprawiamy. Mięso w plastrach wkładamy do...
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.
Sos pieczeniowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 2
Kroimy mięso w jednocentymetrowe płaty, dusimy wraz z cebulą, pokrojoną w kostkę. Kiedy będą już miękkie zalewamy wodą. Robimy zasmażkę z margaryny (lub masła) i mąki, dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Możemy podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Wyśmienicie smakuje z knedlami.
Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania