LOGOWANIE:

Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Karkówka
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i ulubioną przyprawą, potem cienko smarujemy majonezem. Na każdym kawałku mięsa układamy 1-2 plastry cebuli, następnie przykrywamy plastrem żółtego sera. Układamy na blasze i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180° C
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.
Mufiny z jagodami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Make, proszek do pieczenia, cukier i orzechy laskowe mieszamy tak aby wszystkie skladniki sie dobrze wymieszaly. Dodajemy maslo, mleko i jajka, mieszamy drewniana lyzka az ciasto bedzie jednolite. Wlewamy do foremek wysmarowanych tluszczem i posypanych bulka tarta. Na wierzch ukladamy jagody. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 min. Po upieczeniu studzimy ok 10 min i wyciagamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem.
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Placek cytrynowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
- masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku - wyciskamy sok z obu cytryn, wlewamy go powoli w czasie ucierania do masy, można dodać też skórkę startą z wyparzonej cytryny - na końcu wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę wcześniej przesyp z proszkiem do pieczenia przez sitko) wszystko dobrze zmiksuj - przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej i posypanej bułką tarą piec około 30-35 min. w średnio nagrzanym piekarniku...

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania