LOGOWANIE:

Pieczeń w sosie własnym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Mięso płuczemy i następnie smarujemy oliwą. Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa, solą Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy czosnek i cebulę. Chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową. Dusimy ok. 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem. Mięso wyjmujemy z sosu i na desce kroimy w małe plastry. Sos z garnka przecieramy przez sito i doprawiamy. Mięso w plastrach wkładamy do...
Zapiekany ananas
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ananas pokroic w sredniej wielkosci trojkaty o grubosci ok 2,5 cm, ulozyc w zaroodpornej formie, posypac rodzynkami i pokropic polowa syropu klonowego i rumu. Wlozyc na 5 minut do piekarnika nagrzenego do 240 stopni. W tym czasie reszte syropu i rumu mieszamy z maka, zapachem waniliowym i imbirem i zoltkami. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Calosc wylewamy na podpieczonego ananasa, posypujemy cukrem i wstawiamy na dalsze 5 minut do piekarnika az sie bedzie koloru...
Placek cytrynowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
- masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku - wyciskamy sok z obu cytryn, wlewamy go powoli w czasie ucierania do masy, można dodać też skórkę startą z wyparzonej cytryny - na końcu wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę wcześniej przesyp z proszkiem do pieczenia przez sitko) wszystko dobrze zmiksuj - przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej i posypanej bułką tarą piec około 30-35 min. w średnio nagrzanym piekarniku...
Karkówka
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i ulubioną przyprawą, potem cienko smarujemy majonezem. Na każdym kawałku mięsa układamy 1-2 plastry cebuli, następnie przykrywamy plastrem żółtego sera. Układamy na blasze i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180° C
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.
Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.
Zupa pieczarkowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami. Mąkę rozmieszać w małej ilości...
Zupa cukiniowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Smażymy cebulę Dorzucamy pokrojone w kostki pozostałe warzywa Zalewamy wodą do przykrycia warzyw i dusimy do miękkości Ściągamy z pieca, następnie wszystko rozdrabniamy np.blenderem. Doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy zioła prowansalskie.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania