LOGOWANIE:

Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Pieczeń w sosie własnym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Mięso płuczemy i następnie smarujemy oliwą. Nacieramy kolejno: przyprawą do mięsa, solą Wkładamy do garnka z nagrzanym olejem. Wkrajamy czosnek i cebulę. Chwilę podsmażamy. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i kostkę rosołową. Dusimy ok. 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy pod nakryciem. Mięso wyjmujemy z sosu i na desce kroimy w małe plastry. Sos z garnka przecieramy przez sito i doprawiamy. Mięso w plastrach wkładamy do...
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.
Zrazy w sosie pomidorowo-ziołowym
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Bułkę tarta mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko, mięso mielone, sol, pieprz, majeranek. Składniki wyrabiamy i formujemy klopsy, panierujemy w mace i smażymy ze wszystkich stron. Przekładamy do garnka. Przygotowujemy sos: make rozrabiamy w zimnym mleku, dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i ketchup, rozrabiamy aż sie wszystkie składniki połączą, dodajemy rosół. Przyprawiamy. Zalewamy klopsiki i dusimy w garnku ok. pół godziny. Podajemy z makaronem, ziemniakami bądź ryżem.
Placek cytrynowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
- masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym jajku - wyciskamy sok z obu cytryn, wlewamy go powoli w czasie ucierania do masy, można dodać też skórkę startą z wyparzonej cytryny - na końcu wsyp powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę wcześniej przesyp z proszkiem do pieczenia przez sitko) wszystko dobrze zmiksuj - przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, albo natłuszczonej i posypanej bułką tarą piec około 30-35 min. w średnio nagrzanym piekarniku...
Knedle w sosie wieprzowym
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Ziemniaki gotować przez 15-20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia Chleb kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni. Łączymy razem: ziemniaki, chleb, boczek, cebulę, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę przyprawiamy solą i gałką muszkatołową Wszystko razem porządnie wymieszać . Teraz formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gdy już wszystkie knedle mamy...
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Szybkie danie z lososiem i ogorkiem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Por kroimy na drobno, myjemy, smazymy na patelni z odrobina oleju. Dodajemy lososia i smazymy tak dlugo az rozpadnie sie na male kawalki, solimy i pieprzymy. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy kremowke z maka, dodajemy do mieszanki lososia i pora, zagotowujemy. Jesli danie jest za geste mozemy rozcienczyc odrobina mleka. Na koniec dodajemy ogorka pokrojonego na drobno. Podajemy z makaronem wstazki, dekorujemy koperkiem.
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania