LOGOWANIE:

Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Naleśniki z truskawkami z polewą czekoladową
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wszystko razem wymieszać, dodać 2 łyżki oleju na patelnię i rozgrzać. Truskawki zmiksować, następnie nakładamy na przygotowane naleśniki i zawijamy. Polewamy sosem czekoladowym lub czekoladą do picia.
Zupa krem z dyni
Ocena przepisu: 4.7
Ilość ocen: 3
Polecających: 1
Dynie kroimy w łódeczki, usuwamy ziarna, kroimy na male kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na drobno, cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy warzywa, podlewamy woda i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy. Zagotowujemy jeszcze raz. Zupę podajemy z ziarnami dyni podsmażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu oraz paroma kroplami oliwy z ziaren dyni. Smacznego!
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Knedle w sosie wieprzowym
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Ziemniaki gotować przez 15-20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia Chleb kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni. Łączymy razem: ziemniaki, chleb, boczek, cebulę, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę przyprawiamy solą i gałką muszkatołową Wszystko razem porządnie wymieszać . Teraz formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gdy już wszystkie knedle mamy...
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!
Mufiny z jagodami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Make, proszek do pieczenia, cukier i orzechy laskowe mieszamy tak aby wszystkie skladniki sie dobrze wymieszaly. Dodajemy maslo, mleko i jajka, mieszamy drewniana lyzka az ciasto bedzie jednolite. Wlewamy do foremek wysmarowanych tluszczem i posypanych bulka tarta. Na wierzch ukladamy jagody. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 min. Po upieczeniu studzimy ok 10 min i wyciagamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem.
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.
Zapiekany ananas
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ananas pokroic w sredniej wielkosci trojkaty o grubosci ok 2,5 cm, ulozyc w zaroodpornej formie, posypac rodzynkami i pokropic polowa syropu klonowego i rumu. Wlozyc na 5 minut do piekarnika nagrzenego do 240 stopni. W tym czasie reszte syropu i rumu mieszamy z maka, zapachem waniliowym i imbirem i zoltkami. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Calosc wylewamy na podpieczonego ananasa, posypujemy cukrem i wstawiamy na dalsze 5 minut do piekarnika az sie bedzie koloru...

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania