LOGOWANIE:

Sos pieczeniowy
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 2
Kroimy mięso w jednocentymetrowe płaty, dusimy wraz z cebulą, pokrojoną w kostkę. Kiedy będą już miękkie zalewamy wodą. Robimy zasmażkę z margaryny (lub masła) i mąki, dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Możemy podawać z ziemniakami i dowolną surówką. Wyśmienicie smakuje z knedlami.
Tiramisu
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Powoli dodać serek i amaretto. Mieszać na wolnych obrotach. Zaparzyć filiżankę kawy i nasączyć nią biszkopty. Wyłożyć w dwóch warstwach i odstawić do lodówki na ok 5 godzin. Górę oprószyć kakao.
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Szybkie danie z lososiem i ogorkiem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Por kroimy na drobno, myjemy, smazymy na patelni z odrobina oleju. Dodajemy lososia i smazymy tak dlugo az rozpadnie sie na male kawalki, solimy i pieprzymy. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy kremowke z maka, dodajemy do mieszanki lososia i pora, zagotowujemy. Jesli danie jest za geste mozemy rozcienczyc odrobina mleka. Na koniec dodajemy ogorka pokrojonego na drobno. Podajemy z makaronem wstazki, dekorujemy koperkiem.
Karkówka
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, posypujemy solą i ulubioną przyprawą, potem cienko smarujemy majonezem. Na każdym kawałku mięsa układamy 1-2 plastry cebuli, następnie przykrywamy plastrem żółtego sera. Układamy na blasze i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 180° C
Barszcz czerwony
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 1
Goujemy wywar z żeberek w wodzie. Ścieramy wszystkie warzywa na dużych okach. Dodajemy do wywaru i gotujemy, aż zmiękną ( ja korzystam z gara ciśnieniowego- czas gotowania wówczas zdecydowanie skraca się). na koniec solimy, pieprzymy. Dodajemy śmietankę i zioła. Pyszna zupka gotowa. Smacznego!
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Brokuły z makaronem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Brokuły pokroić w większe kawałki, nóżki pokroić na kawałki ok. 3 cm i ponacinać na krzyż. Gotować pod przykryciem 10-15 min aby były lekko twarde. Ugotować makaron Na dno garnka lub wlać oliwę, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostkę czosnek. Dodać ugotowane brokuły następnie wymieszać z czosnkiem dodając 1-2 duże łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorący odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwilę potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser...
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania