LOGOWANIE:

Mufiny z jagodami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Make, proszek do pieczenia, cukier i orzechy laskowe mieszamy tak aby wszystkie skladniki sie dobrze wymieszaly. Dodajemy maslo, mleko i jajka, mieszamy drewniana lyzka az ciasto bedzie jednolite. Wlewamy do foremek wysmarowanych tluszczem i posypanych bulka tarta. Na wierzch ukladamy jagody. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 30 min. Po upieczeniu studzimy ok 10 min i wyciagamy z foremek, posypujemy cukrem pudrem.
Brokuły z makaronem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Brokuły pokroić w większe kawałki, nóżki pokroić na kawałki ok. 3 cm i ponacinać na krzyż. Gotować pod przykryciem 10-15 min aby były lekko twarde. Ugotować makaron Na dno garnka lub wlać oliwę, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostkę czosnek. Dodać ugotowane brokuły następnie wymieszać z czosnkiem dodając 1-2 duże łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorący odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwilę potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser...
Zupa krem z dyni
Ocena przepisu: 4.7
Ilość ocen: 3
Polecających: 1
Dynie kroimy w łódeczki, usuwamy ziarna, kroimy na male kawałki. Warzywa obieramy i kroimy na drobno, cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy warzywa, podlewamy woda i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietanę i przyprawy. Zagotowujemy jeszcze raz. Zupę podajemy z ziarnami dyni podsmażonymi na patelni bez dodatku tłuszczu oraz paroma kroplami oliwy z ziaren dyni. Smacznego!
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!
Papryka nadziewana
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Tworzymy mały okrąg wokół ogonka papryki i oczyszczamy tak przygotowaną z nasion. Myjemy dokładnie. Farsz: ugotowany ryż łączymy z pokrojonymi w małe kostki jajkami i usmażoną cebulą. Doprawiamy do smaku. Farsz wkładamy do papryk, wkładamy je do garnka i podlewamy małą ilością wody. W takiej postaci dusimy, aż będą miękkie. W małym pojemnku rozrabiamy mąkę z małą ilością wody i dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz. Wlewamy do uduszonej papryki oraz pozostałą ilość wody....
Zapiekanka ziemniaczana
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Gotujemy ziemniaki, jajka, smażymy cebulkę pokrojoną w pół krążki. Ogórki kroimy w krążki, podobnie ugotowane ziemniaki jajka. Ziemniaki dzielimy na 3 części, pozostałe składniki na 2 części. Na spodzie garnka układamy pierwszą warstwę ziemniaków, po nich układamy ogórki, następnie jajka i delikatnie solimy i pieprzymy, następnie usmażoną cebulkę. Koleją warstwę układamy w ten sam sposób. Na samą górę układamy ziemniaki. Jeśli musztarda jest w miarę rzadka, smarujemy nią warstwę górną...
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Zupa pieczarkowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 2
Polecających: 1
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce , cebulę pokroić w kostkę, wszystko podsmażyć na łyżce masła z dodatkiem łyżeczki jarzynki. Marchew, pietruszkę i seler również zetrzeć na tarce, ziemniaka pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pozostałe masło i warzywa, zalać 2 szkl. wody i gotować pod przykryciem ok. 15 min. Dodać podsmażone pieczarki, uzupełnić 2 litrami gorącej wody, gotować jeszcze 20 min. Przyprawić kostką rosołową oraz innymi przyprawami. Mąkę rozmieszać w małej ilości...
Knedle w sosie wieprzowym
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Ziemniaki gotować przez 15-20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia Chleb kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni. Łączymy razem: ziemniaki, chleb, boczek, cebulę, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę przyprawiamy solą i gałką muszkatołową Wszystko razem porządnie wymieszać . Teraz formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gdy już wszystkie knedle mamy...
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania