LOGOWANIE:

Brokuły z makaronem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Brokuły pokroić w większe kawałki, nóżki pokroić na kawałki ok. 3 cm i ponacinać na krzyż. Gotować pod przykryciem 10-15 min aby były lekko twarde. Ugotować makaron Na dno garnka lub wlać oliwę, podgrzać i na niej zarumienić pokrojony w kostkę czosnek. Dodać ugotowane brokuły następnie wymieszać z czosnkiem dodając 1-2 duże łyżki masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Dodać gorący odcedzony makaron, wymieszać wszystko razem i chwilę potrzymać jeszcze na ogniu. Dodać żółty ser...
Pieczeń rzymska z papryką
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Wrabiamy mięso mielone z jajkiem i bułką tartą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Dzielimy na 3 części. Kroimy paprykę w paski. Do foremki o dł. ok 30 cm dajemy na spód piewszą warstwę mięsa, na nią układamy paprykę, kolejną warstwę robimy tak samo. Na wierzch dajemy mięso mielone i aby w trzakcie pieczenia przybrało piękny kolo smarujemy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 180*C na ok 40 min. Jest to wspaniałe danie na ciepło, ale również po wystudzeniu Smacznego!
Szybkie danie z lososiem i ogorkiem
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Por kroimy na drobno, myjemy, smazymy na patelni z odrobina oleju. Dodajemy lososia i smazymy tak dlugo az rozpadnie sie na male kawalki, solimy i pieprzymy. W tym czasie przygotowujemy sos: mieszamy kremowke z maka, dodajemy do mieszanki lososia i pora, zagotowujemy. Jesli danie jest za geste mozemy rozcienczyc odrobina mleka. Na koniec dodajemy ogorka pokrojonego na drobno. Podajemy z makaronem wstazki, dekorujemy koperkiem.
Tiramisu
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Żółtka ubić z cukrem na gęstą, białą masę. Powoli dodać serek i amaretto. Mieszać na wolnych obrotach. Zaparzyć filiżankę kawy i nasączyć nią biszkopty. Wyłożyć w dwóch warstwach i odstawić do lodówki na ok 5 godzin. Górę oprószyć kakao.
Jajka w majonezie- inaczej
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Gotujemy jajka. Ugotowane przecinamy na połowy i wyciągamy żółtka. Białka układamy na talerzu, na którym bedzie podana potrawa- wgłębieniem po żółtku do góry. Żółtka dajemy do miseczki. Smażymy drobno pokrojoną cebulkę wraz z drobno pokrojoną szyneczką.Tak usmażone dodajemy do żółtek i łączymy tworząc masę. Natępnie formujemy kształt kulki i wkładamy w zagłębienia białek. Na wierzch dekorujemy majonezem- tak jak klasyczne jajka. Smakuje naprwdę wyśmienicie.
Knedle w sosie wieprzowym
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 1
Ziemniaki gotować przez 15-20 minut, przecisnąć przez praskę i zostawić do wystygnięcia Chleb kroimy w małą kosteczkę i smażymy na maśle do zarumienienia. Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę i przysmażyć na patelni. Łączymy razem: ziemniaki, chleb, boczek, cebulę, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę przyprawiamy solą i gałką muszkatołową Wszystko razem porządnie wymieszać . Teraz formujemy kulki, które obtaczamy w mące ziemniaczanej. Gdy już wszystkie knedle mamy...
Zupa gulaszowa
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Dusimy mięso, aż będzie miękkie. Kroimy w kostkę: ziemniaki, seler, pietruszkę i paprykę. Dodajemy do mięsa pokrojone warzywa . Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Teraz dajemy przecier pomidorowy- wedle gustu. Solimy, pieprzymy i wciskamy czosnek. Koniecznie dodajemy paprykę w proszku- smak będzie wtedy bardziej wyrazisty. Ja bardzo lubię aby zupka była rzadka. Jeśli ktoś woli inaczej proponuję rozrobić trochę mąki z wodą i dodać na koniec kotowania do zupy.
Zapiekany ananas
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ananas pokroic w sredniej wielkosci trojkaty o grubosci ok 2,5 cm, ulozyc w zaroodpornej formie, posypac rodzynkami i pokropic polowa syropu klonowego i rumu. Wlozyc na 5 minut do piekarnika nagrzenego do 240 stopni. W tym czasie reszte syropu i rumu mieszamy z maka, zapachem waniliowym i imbirem i zoltkami. Bialka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy. Calosc wylewamy na podpieczonego ananasa, posypujemy cukrem i wstawiamy na dalsze 5 minut do piekarnika az sie bedzie koloru...
Sernik na zimno z wiśniami
Ocena przepisu: 5.0
Ilość ocen: 1
Polecających: 0
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. W szklance ciepłego mleka rozpuszczamy 4 łyżki żelatyny. Czekamy aż ostygnie. Po paru minutach miksowania wrzucamy ser i ubite oddzielnie białka. Do tak przygotowanej masy wlewamy rozpuszczoną i wystudzona żelatynę. Dokładnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, po schłodzeniu (ok. 1 h) układamy na masie wiśnie i zalewamy lekko stężałymi galaretkami.
Zupa szczawiowa
Ocena przepisu: 0.0
Ilość ocen: 0
Polecających: 0
Ugotować pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler), dolać wody, dodać kostki rosołowe, na koniec pokrojony w 1 cm paski szczaw. Dodać łyżkę śmietany i mąki rozrobione wcześniej z wodą. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Osobno gotuję ziemniaki oraz jajka. Pokrojone jajka wraz ziemniakami zalewam ugotowaną zupką. Smacznego!!!!!!

Rodzaj

Kuchnia

Poziom trudności

Czas przygotowania